Wzdychamy do serników, w postaci każdej. Nic więc zatem dziwnego, że tofurniki na stałe zagościły w naszym domu. Dzisiaj pomysł na sernik na zimno pełen smaków zbliżającego się powoli lata- truskawkowy zawrót głowy! Bez obaw idealnie sprawdzą się truskawki mrożone. Bomba roślinnego białka w słodkiej, weekendowej odsłonie. Bo tofu nie jest fu!
Składniki:
Spód:
2 łyżki nerkowców
2 łyżki orzechów włoskich
300g płatków owsianych
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Masa serowa:
360 g tofu naturalnego
400ml mleka kokosowego
2-3 łyżeczki agar agar
1,5 szklanki truskawek mrożonych (lub świeżych)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
kilka kropli aromatu waniliowego
sok z 1 cytryny
dodatkowo:
3-4 łyżki truskawek
4 łyżki wody
1 łyżeczka agar agar
Przygotowanie:
Orzechy i płatki zmielić. Zmielone orzechy i płatki przełożyć do miski. Dodać syrop klonowy oraz rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wyrobić masę. Przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy. Odstawić do lodówki.
W garnku zagotować mleko kokosowe. Do gotującego się mleka dodać lekko rozmrożone truskawki i gotować chwilę na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i zblendować truskawki z mlekiem. Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać agar i wymieszać. Gotować ok. 2-3 minut, ciągle mieszając.
Tofu pokruszyć do dużej miski, dodać zagotowane mleko z truskawkami i zblendować. Dodać cukier, sok z cytryny, aromat waniliowy i dokładnie zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany spód. Do masy wcisnąć kilka całych truskawek.
Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Truskawki zmiksować z wodą. Zagotować i dodać agar. Wymieszać i gotować ok. 1-2 minut. Polać polewą ostudzone ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Etykiety: deser, polski, przepisy, tofu, tofuniejestfu