Śniadanie na słodko ale zdrowo? Oczywiście mamy na to roślinne sposoby. Placki owsiane z dodatkiem mąki orkiszowej. Delikatne ale zarazem sycące i dające porządny zastrzyk energii na początek dnia. A wszystko bez cukru!
Składniki (6 placków):
1 szklanka mąki owsianej
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
1 szklanka mleka roślinnego
1-2 łyżki syropu z agawy/ klonowego
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej miski, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dodać syrop z agawy oraz olej i ponownie zmiksować. Powoli dolewać mleko.
Następnie dodać przesianą mąkę owsianą, orkiszową oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię, posmarowaną odrobiną oleju.
Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (mlekiem kokosowym, jogurtem sojowym, owocami, orzechami itp.). Smacznego!
Etykiety: deser, fit, polski, przepisy, śniadanie