PIZZA Z CIECIERZYCY

Coraz częściej stykamy się z zapotrzebowaniem na bezglutenowe alternatywy przepisów. Pokombinowałyśmy i oto jest jedno z naszych ulubionych dań w wersji dla osób nietolerujących glutenu. Wyszło pysznie. Powtórzymy nie raz!


Składniki:

1 szkl mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
15 dag świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
sól
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą, wymieszać i pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Następnie dodać przesiane mąki, sól, zioła i zacząć wyrabiać ciasto (tak jak klasyczne drożdżowe). Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto jest wyrobione w momencie kiedy nie klei się do rąk. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć ulubione dodatki: sos pomidorowy, pieczarki, cebulę, oliwki, paprykę, awokado itp.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st.na ok. 9-12 min. Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu wystarczy maks. 9 min.
Pizzę można po upieczeniu udekorować rukolą i posypać wegańskim parmezanem czyli zmielonymi orzechami nerkowca, płatkami drożdżowymi i suszonym czosnkiem;) Smacznego!

Etykiety: , , , , ,