Śniadanie nie jest nam obce. Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia bez porządnej dawki roślinnej energii. Dzisiaj coś dla fanów omletów. W roli głównej białko z ciecierzycy oraz zdrowe tłuszcze, czyli awokado. Pyszne i odżywcze połączenie. Koniecznie spróbujcie i zobaczcie czy po takim śniadanku potrzebna Wam będzie jeszcze kawa;)
Składniki (1 omlet):
6 łyżek mąki z ciecierzycy
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
1/2 szklanki wody
szczypiorek
natka pietruszki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
½ papryczki chili
sól
pieprz
kawałek awokado
olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce połączyć suche składniki (mąkę, siemię lniane, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy). Stopniowo dodawać wodę i dokładnie wymieszać.
Natkę pietruszki, szczypiorek oraz papryczkę chili dokładnie posiekać i dodać do ciasta. Wymieszać ponownie.
Awokado pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przelać na nią przygotowane ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojone awokado.
Smażyć ok. 3-4 minut na średnim ogniu. Następnie przykryć patelnię i smażyć ok. 2 minut. Zdjąć pokrywkę i przewrócić omleta na drugą stronę.
Smażyć kilka minut aż omlet zarumieni się. Podawać z porcją świeżych warzyw. Smacznego!
Etykiety: awokado, bezglutenowe, fit, omlet, polski, przepisy, śniadanie