Kochane Mamuśki, chociaż w ostatnim czasie wiele się dzieje, nie może zabraknąć przepisów dedykowanych właśnie dla Was. Lekkie, roślinne jedzonko zarówno dla karmiących jak i przyszłych Mam. Dobra wiadomość dla osób z nietolerancją glutenu - ten przepis nie zawiera go ani grama!
Składniki (2-3 osoby):
200 g makaronu z czerwonej soczewicy
1 cebula szalotka
1 cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml passaty pomidorowej
1 liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki suszonej bazylii
natka pietruszki
Przygotowanie:
Passatę wlać do garnka, doprawić solą oraz cukrem, wrzucić liść laurowy i ziarenka pieprzu i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz cukinię i smażyć ok. 4 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
Z passaty wyciągnąć liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Następnie zalać passatą cukinię oraz cebulę. Dusić na wolnym ogniu ok. 3-4 minut.
Makaron wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować 5-7 minut. Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć na talerz i polać sosem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, karmiącamama, polski, przepisy