Kotlety roślinne mają to do siebie, że nie tylko nie nudzą się nam, ale jednocześnie stanowią dobry punkt wyjścia do łączenia nowych smaków i produktów. Dzisiaj mix białkowo -brokułowy dla wszystkich, czyli również osób, które nie tolerują glutenu, ale lubią aromatyczne przyprawy.
Składniki (ok. 14 kotletów):
ok. 200 g brokuła
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
kawałek papryczki chili
czosnek suszony (lub ząbek świeżego)
3 łyżki siemienia lnianego
szczypiorek
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
sól
pieprz
mąka z ciecierzycy (gf)/ bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę oraz brokuła ugotować do miękkości. Następnie przełożyć do dużej miski, brokuła ugnieść widelcem i całość wymieszać. Dodać siemię lniane, posiekany szczypiorek oraz papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Z masy formować niewielkie kotlety i każdy obtoczyć w mące z ciecierzycy lub bułce tartej.
Smażyć na oleju lub piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (czas pieczenia: ok. 35-40 min).
Etykiety: danie główne, kotlety, polski, przepisy