KLOPSY JAGLANE Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM


Nie zapominamy o przyszłych mamach i mamach karmiących. Dlatego dzisiaj specjalnie dla Was kolejna odsłona roślinnego posiłku, który jest odżywczy i jednocześnie nie zaszkodzi maluszkom. Zapraszamy na jaglane klopsy:)




Składniki (ok. 14 pulpetów):

100g suchej kaszy jaglanej
koperek
1 marchewka
70g batata
1 baby cukinia
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
oliwa z oliwek/ olej

Sos:

1 szklanka passaty pomidorowej
1 szklanka wody
natka pietruszki
1 liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
1-2 łyżeczki cukru



Przygotowanie:

Kaszę opłukać i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Marchewkę i batata obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię pokroić w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju i wrzucić starkowane warzywa. Chwilkę podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię i smażyć z pozostałymi warzywami 2-3 minuty. Następnie warzywa przełożyć do dużej miski, dodać kaszę oraz posiekany koperek. Całość doprawić solą i pieprzem.

Masę na pulpety dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Każdego pulpeta obtoczyć w mące (pszennej bądź z ciecierzycy). Smażyć w głębokim oleju. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotować sos. Do garnka wlać passatę pomidorową oraz wodę. Dodać przyprawy i cukier. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 6-8 minut. Następnie do sosu przełożyć pulpety i dusić kolejne kilka minut. 

Podawać z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,