CZEKOLADOWE MUFFINKI Z ORZECHOWO-CZEKOLADOWYM KREMEM Z AWOKADO

Zgodnie z weekendową tradycją, dzisiaj na blogu rządzą słodkości. Czekoladowe muffinki i pyszny krem czekoladowy na bazie awokado. Bo zdrowego tłuszczu nie trzeba się bać! Domowa i roślinna cukiernia na wyciągnięcie ręki;)




Składniki (12 muffinek):

100 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
0,5 szklanki cukru brązowego
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody

Krem:

1,5 awokado
3 łyżki kakao
4-5 łyżek syropu z agawy
6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek mleka kokosowego
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki masła orzechowego



Przygotowanie:

Siemię lniane zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Do miski wlać przygotowane siemię lniane oraz cukier i miksować ok. 3 min. Dodać olej i nadal miksować. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z 2 łyżkami mleka. Do ciasta stopniowo dolewać mleko, ciągle miksując. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i miksować do czasu otrzymania gładkiej masy.

Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać łyżką (nie miksować!).

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25min. Ostudzić na kratce.



Krem: 

Orzechy zmielić w młynku. Wszystkie składniki na krem dokładnie zblendować. Krem nakładać na ostudzone muffinki.


Etykiety: , , , ,