Ten tydzień będzie wyjątkowo aktywny, toteż atakujemy posiłki roślinnym białkiem. Najbliższe dni upłyną nam pod opieką ciecierzycy, więc możecie robić zapasy:)Dzisiaj wyjątkowy przepis na niebanalne śniadanie, czy przekąskę do pracy - pełnowartościową i mocno energetyczną! Rozgrzewamy piekarnik, bo za chwilę wskakują do niego ciecierzycowe babeczki!
Składniki (4 babeczki):
8 łyżek mąki z ciecierzycy
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
½ awokado
1 łyżka płatków drożdżowych
½ szklanki wody
½ papryczki chili
kawałek czerwonej papryki
natka pietruszki
szczypiorek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Awokado i paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Posiekać chili, natkę pietruszki i szczypiorek.
Do dużej miski wsypać mąkę, siemię lniane, płatki drożdżowe oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo dolewać wodę, ciągle mieszając. Na koniec dodać pokrojone warzywa oraz pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości. Piec ok. 45 min -1h. Po upieczeniu studzić na kratce.
Babeczki nadają się do jedzenia po ostudzeniu. Można je pokroić w plasterki i zastąpić nimi tradycyjny chleb;) Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, ciecierzyca, polski, przepisy, śniadanie