Tęsknimy za latem, a zwłaszcza za świeżymi sezonowymi owocami. Dzisiaj mały powrót do tego okresu i przepis, którego jeszcze nie publikowałyśmy - krucha, czekoladowa tarta z musem dyniowym i świeżymi figami. Łapcie inspiracje i wypatrujcie fig w sklepach ;)
Składniki:
Placek:
1 szklanka mąki pszennej
120ml oleju
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
0.5 szklanki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Mus:
150g zmielonych migdałów
40g cukru
4 łyżki oleju
szczypta kardamonu
2 łyżki musu z dyni (dynia obrana upieczona i zblendowana)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
6 fig pokrojonych w plastry
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na placek i wyrobić z nich ciasto. Z masy ulepić kulę i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Przygotować mus: Połączyć ze sobą wszystkie składniki na mus przy pomocy miksera. Masa nie powinna być zbyt gęsta.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Schłodzone ciasto na placek rozłożyć w formie do tarty wysmarowanej olejem. Ciasto podpiec w piekarniku ok. 10 minut.
Po 10 minutach wyjąć placek z piekarnika i zalać go przygotowaną masą dyniowo-migdałową. Na masę wyłożyć plastry fig. Ciasto posypać płatkami migdałów.
Piec w piekarniku przez ok. 35-40 minut.
Placek kroić po ostudzeniu!
Etykiety: deser, dynia, polski, przepisy