PIECZONE KOTLETY Z BURAKA I KASZY JAGLANEJ (gf)


Zimą warto korzystać z warzyw korzeniowych. Tak więc do menu wracają buraki z naszą ulubiona kasza jaglaną. Dzisiaj połączenie iście obiadowe - kotlety - pieczone, lekkie a jednocześnie bez glutenu, czyli idealne dla osób mierzących się z nietolerancją pokarmową.




Składniki (ok. 10 kotletów):

100 g suchej kaszy jaglanej
½ szklanki pestek słonecznika
1 ugotowany burak
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii


Przygotowanie:

Pestki słonecznika dokładnie zmielić. Kaszę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). 

Ugotowanego buraka obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać starkowanego buraka, zmielone pestki. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać wraz z przyprawami do masy na kotlety.

Z masy formować niewielkie kotlety. 


Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Podawać ze świeżymi warzywami oraz ryżem/kaszą/ziemniakami. Smacznego!


Etykiety: , , , , , ,