Nie oszukujmy się - gryka ma specyficzny smak, który nie smakuje wszystkim. Ale walczymy z traumami z dzieciństwa i natręctwami. Właściwe połączenie składników, trochę naturalnych barwników i powstają cuda na talerzu. Spróbujcie kolorowych gryczanych naleśników i odczarujcie smak gryki!
Składniki (8 naleśników):
½ szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżki musu z dyni (upieczona i zblendowana dynia)
1 łyżka oleju kokosowego
* Dodatkowo (opcjonalnie):
dla koloru sproszkowana pietruszka i burak (np. Zdrowe Pola)
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć ze sobą przy pomocy miksera mus z dyni wraz z ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym i syropem klonowym.
Dodać cynamon i kakao i nadal miksować.
Następnie stopniowo dolewać mleko i zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki (mąkę gryczaną, pszenna oraz proszek do pieczenia) i wymieszać przy pomocy łyżki lub miksera na wolnych obrotach.
Smażyć na rozgrzanej patelni (posmarowanej olejem kokosowym) z obu stron. Smacznego!
* W celu uzyskania kolorowych naleśników podzielić masę na 3 porcje. Do jednej dodać 1 łyżeczkę sproszkowanego buraka, do drugiej 1 łyżeczką sproszkowanej pietruszki i dokładnie wymieszać.
Etykiety: deser, dynia, naleśniki, polski, przepisy, śniadanie