Poranna porcja mocy. Dzisiaj króluje komosa ryżowa, orzechy i kokosowy smak. Talerz pełen zdrowia, energii i siły na kolejny dzień. Niezależnie od tego czy planujecie dzisiaj trening czy też nie porządna ilość roślinnego białka z pewnością stawia na nogi!
Składniki (1 porcja):
200 ml mleka kokosowego
½ szklanki wody
50 g komosy ryżowej mieszanej (lub białej)
2 łyżki wiórków kokosowych
2-3 łyżki syropu klonowego
1 banan
1 łyżka orzechów (włoskich/ nerkowca)
1 łyżka jagód goji
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki borówek (lub innych owoców)
1-2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Komosę opłukać, zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać wodę i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodać wiórki kokosowe, syrop klonowy, cynamon i dokładnie wymieszać. Następnie pozostawić komosę pod przykryciem na ok. 5 min.
Banan pokroić w plastry.
Komosę przełożyć na talerz, dodać banana, goji, żurawinę, oraz borówki. Posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, fit, polski, przepisy, śniadanie