PIZZA Z SOSEM DYNIOWO-POMIDOROWYM I TOPINAMBUREM

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zdecydowanie nasz dzień więc na blogu nie może dzisiaj zabraknąć przepisu na pizzę właśnie. Przez ostatni rok opublikowałyśmy już kilka receptur na to danie, także dzisiaj nowe, wyjątkowe połączenie cienkiego, włoskiego ciasta i pomarańczowego sosu z dyni. Finalnym akcentem jest topinambur. My już zajadamy i chyba musimy się szykować na nadprogramowy trening wieczorem;p




Składniki (2 pizze):

Ciasto na pizze wg przepisu: http://2vegelovers.blogspot.com/2016/06/pizza-z-ciecierzyca-i-marchewka.html


Sos:

150 g dyni 
1 szklanka passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano


Nadzienie:

1 cukinia baby
3-4 pieczarki
1 cebula
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
kilka plasterków topinamburu 
1 łyżka oliwy
czosnek suszony
sól
pieprz


Przygotowanie:


Ciasto przygotować wg przepisu: http://2vegelovers.blogspot.com/2016/06/pizza-z-ciecierzyca-i-marchewka.html

Przygotować sos. 

Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do czasu aż dynia będzie miękka. Po ugotowaniu dynię odcedzić. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i chwilę podsmażyć. 

Następnie wrzucić ugotowaną dynię, wymieszać i podsmażyć około 2-3 minut, ciągle mieszając. Wlać pomidory, dodać przyprawy, doprawić solą, cukrem i całość zblendować . Sos dusić na bardzo wolnym ogniu ok. 10-15 minut. 



Przygotować warzywa. Topinambur pokroić w plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć plasterki topinamburu do małej miseczki, polać 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz czosnku (suszonego). Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Pieczarki* obrać i pokroić w plasterki. Następnie delikatnie podsmażyć na oliwie. 

*Pieczarki można pozostawić surowe, jednak my wolimy wersję lekko podsmażonych grzybów.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami (lub rozwałkować) na blaszce posmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia. Na rozłożonym cieście rozprowadzamy cienką warstwę sosu.


Układamy pokrojone warzywa. Pizzę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.



Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st.na ok. 9-12 min. Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu wystarczy maks. 9 min.


Etykiety: , , , ,