Składniki (ok. 8 gofrów):
20 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki kakao
1 szklanka startej dyni
½ szklanki oleju
kilka kropli ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki
Dodatkowo:
2 banany
6 łyżek cukru
2 łyżki masła migdałowego
½ szklanki wody
2 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Dynię wraz z olejem dokładnie zblendować. W dużej misce połączyć pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Następnie do drożdży dodać zblendowaną dynię, cukier waniliowy oraz ekstrakt i zacząć miksować. Następnie dodać kakao i cynamon i nadal miksować. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 30-40 minut.
W tym czasie banany pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i wodę i delikatnie mieszać aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać masło migdałowe, dokładnie wymieszać i wrzucić banany oraz posiekane orzechy. Całość wymieszać tak aby masa pokryła banany i orzechy. Zdjąć patelnię z palnika.
Rozgrzać gofrownicę posmarowaną olejem. Gofry piec 3-4 minuty, aż się zarumienią. Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.Gofry podawać polane karmelizowanymi bananami i orzechami. Smacznego:)