FAWORKI

Dużymi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Jako, że znalezienie tradycyjnych wypieków bez dodatku jaj czy nabiału nie jest sprawą prostą, przygotowałyśmy dla Was dwa proste przepisy na faworki, czyli to, co w naszym domu gościło zawsze w ten wyjątkowo słodki dzień.




FAWORKI I

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
½ szklanki mleka roślinnego
¼ szklanki oleju 
1 łyżka wódki
szczypta soli
olej do smażenia


Przygotowanie:

W dużej misce połączyć mąkę oraz mleko. Dodać szczyptę soli oraz wódkę. Zacząć wyrabiać ciasto. 

Pod koniec wyrabiania dodać olej i nadal wyrabiać ciasto do czasu aż przestanie lepić się do rąk. 

Ciasto rozwałkować jak najcieniej a następnie wykrawać z niego prostokąty z przecięciem w środku. Zwinąć faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie. 

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!




FAWORKI II (DROŻDŻOWE)


Składniki:

1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
25 dag świeżych drożdży
ok. 3 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki wódki
¼ szklanki oleju
olej do smażenia


Przygotowanie:

W dużej misce połączyć mleko z drożdżami i cukrem. Przykryć i pozostawić na ok. 15 minut. 

Następnie dodać przesianą mąkę, sól oraz wódkę i zacząć wyrabiać ciasto. W razie konieczności (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodać więcej mąki. 

Pod koniec wyrabiania dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. 

Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 

Następnie podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować jak najcieniej a następnie wykrawać z niej prostokąty z przecięciem w środku. Zwinąć faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!


Etykiety: , ,