Falafel bez ciecierzycy? A jakże! W roślinnej kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. Dzisiaj falafele z wspaniałego strączka , pełnego odżywczego białka - czarna fasola. Aromatyczne, smakowite i soczyste falafele sprawdzają się na domowym obiedzie i lunchu w pracy czy szkole. Zróbcie więcej, bo może zabraknąć;)
Składniki (12 kotlecików):
200 g czarnej fasoli namoczonej przez noc
1 cebula
ząbek czosnku/ czosnek suszony
natka pietruszki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
½ papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
sezam do obtoczenia
Przygotowanie:
Fasolę zmielić. Dodać sodę, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany czosnek i cebulę. Wymieszać.
Z ciasta formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtoczyć w sezamie.
Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia.
Wykładać na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawać ze świeżymi warzywami i sosem.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy