CIASTKA MOCNO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI


Weekendowe szaleństwo wypiekowe czas start! Dzisiaj mocno czekoladowe, roślinne ciastka z kawałkami orzechów. Idealne dla miłośników czekolady i słodkości.




Składniki (ok. 10 ciastek):

3 łyżki puree z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ szklanki oleju
2-3 łyżeczki kakao
½ szklaki cukru
16 g cukru waniliowego
3 łyżki orzechów włoskich
50 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:

W dużej misce zmiksować puree z dyni wraz z cukrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem z wanilii. Dodać kakao i ponownie zmiksować. 

Czekoladę oraz orzechy zmielić (mogą pozostać większe kawałki). Do masy dyniowej dodać zmieloną czekoladę z orzechami oraz olej i szczyptę soli i ponownie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę) i wyrobić ciasto. 

Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej ulepić kulę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. 

Ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Ciasta piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce. 

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego:)


Etykiety: , , , ,