Weekendowe szaleństwo wypiekowe czas start! Dzisiaj mocno czekoladowe, roślinne ciastka z kawałkami orzechów. Idealne dla miłośników czekolady i słodkości.
Składniki (ok. 10 ciastek):
3 łyżki puree z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ szklanki oleju
2-3 łyżeczki kakao
½ szklaki cukru
16 g cukru waniliowego
3 łyżki orzechów włoskich
50 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W dużej misce zmiksować puree z dyni wraz z cukrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem z wanilii. Dodać kakao i ponownie zmiksować.
Czekoladę oraz orzechy zmielić (mogą pozostać większe kawałki). Do masy dyniowej dodać zmieloną czekoladę z orzechami oraz olej i szczyptę soli i ponownie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę) i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej ulepić kulę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią.
Ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Ciasta piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego:)
Etykiety: ciastka, deser, dynia, polski, przepisy