Włoska wegańska kuchnia nadchodzi, czyli smaki, które kochamy najbardziej odkrywać w roślinnej diecie. Dzisiaj przepis na cannelloni z sosem pomidorowym pełnym świeżych warzyw, roślinnego białka oraz ziół. Idealne zestawienie na rodzinny obiad, jak również sposobność do odkrycia makaronu w zupełnie nowym wydaniu.
Składniki (4 porcje):
Farsz:
1 cebula
czosnek świeży/suszony
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżeczki oregano
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki ostrej papryki
sól
1-2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
½ łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Dodatkowo:
ok. 14-16 rurek cannelloni
Przygotowanie:
Rozpocząć od przygotowania farszu. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni/ garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę oraz czosnek i chwilkę podsmażyć aż cebula zeszkli się. Następnie wrzucić paprykę i smażyć przez około 2 min, ciągle mieszając. Dodać odcedzoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wymieszać, dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusić na wolnym ogniu ok. 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz przed włożeniem do rurek można ostudzić.
Przygotować sos pomidorowy: do niewielkiego garnka wrzucić pomidory w puszce, przecier pomidorowy i dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodać przyprawy oraz oliwę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 8 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać w nim warstwami rurki cannelloni napełnione farszem. Całość zalać przygotowanym sosem. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez ok. 35 minut.
Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!
Etykiety: danie główne, kuchnia włoska, polski, przepisy