WEGAŃSKA GROCHÓWKA Z CHIPSAMI Z OBIEREK ZIEMNIAKÓW (gf)

Z Nowym Rokiem czeka nas ponoć prawdziwe ochłodzenie. Dzisiaj odpowiedź na zbliżającą się zimę - grochówka. Rozgrzewająca, wysokobiałkowa i bardzo odżywcza zupa z chipsami z obierek ziemniaków, bo w kuchni nic się marnuje i wszystko znajduje zastosowanie :) Zaczynamy 2017 !



Składniki:

5 ziemniaków
1 cebula 
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 litry wody
sól
czarny pieprz
400g grochu żółtego
4-5 łyżek oliwy
1 łyżka majeranku
½ łyżki suszonego tymianku
⅓-½ łyżeczki wędzonej papryki



Przygotowanie:

Groch przepłukać zimną wodą. Ziemniaki dokładnie umyć, obrać - obierek nie wyrzucać. Obierki wyłożyć na ręcznik papierowy żeby wyschły. 

Cebulę obrać, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut. Cebulę po upieczeniu ostudzić. 

W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz osuszone obierki ziemniaków. Smażyć aż obierki staną się chrupkie. Wyjąć obierki oraz cebulę na ręcznik papierowy (cebula nie będzie już potrzebna). 

Do garnka wlać ok. 2 l wody. Dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wrzucić opłukany groch i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. 

W tym czasie obrać marchewki, selera oraz korzeń pietruszki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plasterki. 

Po 45 minutach wrzucić do gotującego się grochu przygotowane warzywa (oprócz ziemniaków), dodać ok. 2-3 szklanek wody, majeranek, tymianek, sól oraz wędzoną paprykę i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. 

Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować ok. 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną. Podawać z chipsami z obierek. Smacznego!


Etykiety: , , ,