PLACKI Z BATATEM I JABŁKAMI


Zostało nam trochę batatów po środowym pieczeniu pierogów. Jeżeli Wam również, to nic straconego - dzisiaj bataty w wydaniu śniadaniowo - deserowym. Tak, słodkie ziemniaki idealnie sprawdzają się nie tylko w wytrawnym gotowaniu, ale idealnie spisują się podczas przygotowywaniu deserów i placków. Dzisiaj przepis na słodkie placuszki z jabłkami. Zbieramy siły na zimowe dni.





Składniki (na 6 osób):


150 g batatów
⅓ szklanki oleju
kilka kropli aromatu waniliowego
16 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki migdałowej (opcjonalnie)
2 szklanki mleka roślinnego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody (opcjonalnie)
1 duże jabłko
olej do smażenia



Przygotowanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Następnie ugotowane bataty ostudzić i rozgnieść widelcem lub zblendować. 

Przełożyć rozgniecione bataty do dużej miski dodać cukier waniliowy, aromat i olej i miksować aż składniki połączą się. Dodać szczyptę soli oraz przesiane suche składniki (mąkę migdałową, pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę) i dokładnie wymieszać. 

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. 

Patelnię posmarować niewielką ilością oleju i rozgrzać. Na patelnię wykładać niewielką ilość ciasta i smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!


Etykiety: , , , ,