Kochamy pierogi. Zdecydowanie. Dlatego dzisiaj przepis na pieczone pierożki pełne warzyw. Idealnie sprawdzą się nie tylko jako pożywny obiad w domowym zaciszu, ale również jako zapas energii do pracy czy szkoły. Zagniatajcie, wałkujcie, wykrawajcie i lepcie pierogi. Idealna rozrywka kiedy w domu niebezpiecznie cicho po wyjeździe najmłodszych domowników na zimowy wypoczynek ;)
Składniki (10-12 pierożków):
Ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 duże marchewki
140g batata
1 czerwona papryka
125g passaty pomidorowej
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ok. 1 szklanki wody
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól, olej oraz wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
Marchewki oraz bataty obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć ok. 5-6 minut, ciągle mieszając. Następnie warzywa zalać passatą pomidorową, dodać cukier oraz wodę i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Dodać zioła, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Farsz ostudzić.
Ciasto podzielić na równe części. Z każdej części ciasta formujemy kulkę i wałkujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm. Na każdy placek kładziemy łyżkę przygotowanego farszu i sklejamy jak klasyczne pierogi.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec ok. 30 minut.
Po upieczeniu pierożki podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy (wersja opcjonalna). Podawać z oliwą oliwek oraz ulubioną sałatką. Smacznego!
Etykiety: danie główne, karmiącamama, pierogi, polski, przepisy