Uwielbiamy roślinne kotlety. Dlatego szukamy nieustannie nowych smaków i udoskonaleń. Dzisiaj kotlety dla tych, którzy lubią orzechowe smaki, lekkie jedzonko oraz szukają dobrego źródła białka w diecie, ale i dla tych, którzy nie tolerują glutenu.
Składniki ( na ok. 9 małych kotletów):
400g ciecierzycy w puszce
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki mąki z orzechów ziemnych
sól
1 łyżka oleju
⅓ łyżeczki garam masala
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać posiekaną natkę, pestki słonecznika.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Podsmażone warzywa dodać do ciecierzycy. Posolić i dodać garam masala. Wszystko dokładnie zblendować.
Następnie wsypać mąkę z orzechów i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie uformować małe kotleciki. Kotlety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Podawać ze świeżymi warzywami.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, kotlety, polskie, przepisy