KREMOWA ZUPA PIETRUSZKOWA Z GRUSZKĄ I KOKOSEM (gf)


Karmiące mamy nie mają lekko. Ale wychodzimy naprzeciw Waszym potrzebom. Dzisiaj  jako danie główne specjalnie dla Was zupa pietruszkowa z gruszką i kokosem. Lekka, przyjemna, prosta w przygotowaniu, kiedy Wasze maleństwo słodko przysypia:)




Składniki:

1,5-2 l wywaru z warzyw
400 g korzenia pietruszki
1 duża gruszka
2 ziemniaki
2-3 łyżki oliwy
4 łyżki mleka kokosowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
prażone płatki migdałowe (do posypania)


Przygotowanie:

Pietruszkę, gruszkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa oraz gruszkę. Smażyć ok. 4 minut ciągle mieszając. Następnie całość zalać ok. 1.5 l wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. 

Następnie zupę dokładnie zblendować, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok. 2-3 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej wywaru. 

Podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i/lub kroplą oliwy z oliwek. Smacznego!


Etykiety: , , , ,