Karmiące mamy nie mają lekko. Ale wychodzimy naprzeciw Waszym potrzebom. Dzisiaj jako danie główne specjalnie dla Was zupa pietruszkowa z gruszką i kokosem. Lekka, przyjemna, prosta w przygotowaniu, kiedy Wasze maleństwo słodko przysypia:)
Składniki:
400 g korzenia pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
prażone płatki migdałowe (do posypania)
Przygotowanie:
Pietruszkę, gruszkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa oraz gruszkę. Smażyć ok. 4 minut ciągle mieszając. Następnie całość zalać ok. 1.5 l wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.
Następnie zupę dokładnie zblendować, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok. 2-3 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej wywaru.
Podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i/lub kroplą oliwy z oliwek. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, karmiącamama, polski, przepisy, zupa