DYNIOWE TAGLIATELLE Z PESTO RUKOLOWO-PIETRUSZKOWYM


Nie ma lepszego makaronu, niż ten przyrządzony samodzielnie w domu. Tym razem wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i przedstawiamy Wam domowe, wegańskie tagliatelle z dodatkiem naszej ukochanej dyni. Proste do przyrządzenia a jednocześnie pyszne i delikatne. Do tego zielone pesto. Włoskie smaki - idealne na zimowy obiad.




Składniki (4 osoby):

Ciasto:

1 szklanka mąki semoliny
½ szklanki ciepłej wody
100g dyni
½ łyżeczki soli
2 łyżki siemienia
½ łyżki suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek


Pesto:
2 garści rukoli
1 garść pietruszki
2 łyżki orzechów nerkowca (uprażonych)
1 łyżka pistacji
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka płatków drożdżowych
sól
pieprz


Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dynię zblendować z oliwą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oregano, siemię lniane oraz wodę. Dodać zblendowaną dynię. Wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić wzdłuż na paski o szer. ok. 1cm. 

Do wysokiego naczynia przełożyć rukolę, pietruszkę oraz zmielone orzechy. Dodać oliwę, płatki drożdżowe oraz przyprawy i zblendować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Makaron gotować ok. 3-4 min. w gotującej się, osolonej wodzie. 


Gotowy makaron wymieszać z pesto. Smacznego!




Etykiety: , , , ,