DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM


W Trójmieście ruszają ferie zimowe. Nasze dzieciaczki już wkrótce wybędą na upragniony odpoczynek na Suwalszczyźnie, znanej w Polsce jako biegun zimna. Tak więc dzisiaj przygotowania do słodkiego weekendowego pożegnania. A nic nie kusi naszych najmłodszych domowników bardziej niż domowe drożdżówki. Choć muszą ich pilnować, bo i Ci starsi nie pogardzą dobrą bułą;)




Składniki (15 bułeczek):

½ szklanki zetrzeć (drobno) dyni
¼ szklanki oleju
25dag świeżych drożdży
5 łyżek cukru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
3-3 ¼ szklanki mąki
szczypta soli

Farsz jabłkowo-cynamonowy:

4 jabłka
3 łyżki cukru
sok z ½ pomarańczy
1 i ½ łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Dynię drobno startą zblendować na gładką masę z olejem. Do dużej miski wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i dostawić na kilka minut do wyrośnięcia. 

Następnie do rozczynu dodać zblendowaną dynię, cukier waniliowy, aromat i miksować na wolnych obrotach 3-4 minuty. Dodać szczyptę soli i przesianą mąkę. Zacząć wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie przyklejać się do rąk. W razie konieczności dodać więcej mąki. 

Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2 godziny (aż podwoi swoją objętość).

Przygotować farsz. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Jabłka przełożyć do rondelka, zasypać cukrem oraz zalać sokiem z pomarańczy i dusić na bardzo wolnym ogniu 3-4 minuty. Dodać cynamon, wymieszać i dusić na wolnym ogniu do czasu kiedy jabłka zmiękną. 


Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 15 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Na ⅓ prostokąta nałożyć 2-3 łyżeczki farszu, zwinąć podwójnie (dokładnie sklejając boki) a trzecią część prostokąta pociąć w paski (na kształt grzebienia). 


Prostokąt zwijać od strony nałożonego farszu, dokładnie skleić boki następnie całość przykryć pociętym bokiem prostokąta. 


Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Po tym czasie posmarować wierzch bułek odrobiną mleka roślinnego. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Bułki piec ok. 25-30 minut. Smacznego!


Etykiety: , , ,