CZEKOLADOWY TOFURNIK NA KOKOSOWYM SPODZIE

Wszystkie czekoladowe łasuchy - szykujcie się na mocne, czekoladowe uderzenie, po którym nic nie zostanie już takie samo. Przed Wami tofurnik, na punkcie którego oszalały dzieci, dorośli, nawet dziadkowie. Nie da się zaprzeczyć, że jest wybitnie czekoladowy, bardzo słodki i niebezpiecznie kuszący. Wylizane talerzyki mówią same za siebie:)




Składniki: 

Spód:

¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobno startej dyni
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu z wanilii
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
100g wiórków kokosowych

Masa serowa:

360 g tofu naturalnego
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki startej dyni
¼ szklanki oleju
16g cukru waniliowego
1 szklanka mleka roślinnego
¾ szklanki cukru
kilka kropli aromatu pomarańczowego
sok z 1.5 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki kakao
100g czekolady gorzkiej
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dynię zblendować z olejem oraz aromatem waniliowym na gładką masę. Do miski przełożyć zblendowaną masę dyniową, dodać cukier waniliowy, cukier, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia) oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. 

Ciasta nie trzeba schładzać w lodówce. Tortownicę wysmarować np. odrobiną oleju kokosowego i dno wyłożyć przygotowanym cynamonowym spodem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15 min. 


W tym czasie przygotować masę serową. Dynię dokładnie zblendować z olejem oraz aromatem pomarańczowym. Do dużej miski przełożyć masę dyniową. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. Następnie dodać szczyptę soli, pokruszone tofu oraz kaszę jaglaną. Całą masę zblendować na gładko.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy tofurnikowej dodać rozpuszczoną czekoladę oraz kakao. Dodać otartą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy oraz mleko i jeszcze raz zblendować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać masę serową (uwaga: masa powinna być rzadka!).

Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na kolejne 15 minut w otwartym piekarniku. 


Studzić co najmniej 3-4 godziny przed podaniem. 



Smacznego!

Etykiety: , , ,