Potrzebujemy dużo białka i energii. Codzienne obowiązki, dzieci i intensywne treningi zobowiązują. Dzisiaj prawdziwa bomba białkowo - witaminowa z komosą ryżową, burakiem i brukselką w roli głównej. Sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub obiad w pracy.
Składniki:
2 buraki
80g brukselki
1 ząbek czosnku
plaster imbiru
100g suchej komosy ryżowej
Pesto:
5 łyżek pestek słonecznika
5 łyżek oliwy
2 garści rukoli
sól
pieprz
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Buraka gotujemy do miękkości ( bez obierania) około godziny.
Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Brukselkę również gotujemy przez około 6 minut od momentu zagotowania się wody.
Czosnek i imbir drobno siekamy.
Ugotowane buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 5-10 mm. Komosę ryżową odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozgrzewamy ⅔ łyżki oliwy. Wrzucamy imbir i czosnek. Lekko podsmażamy, dodajemy brukselkę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
Pesto:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dolewamy oliwę, wodę, rukolę oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Na talerz kładziemy buraka, następnie smarujemy około łyżeczkę pesto, wykładamy łyżkę komosę ryżową i kładziemy brukselkę oraz łyżeczkę pesto. Przykrywamy burakiem i ponownie smarujemy pesto, wykładamy kaszę i brukselkę, itd. do momentu kiedy uznamy, że nasza wieża jest wystarczająco wysoka:).
Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, polski, przepisy, śniadanie