ZUPA Z BATATÓW I MARCHEWKI


Po świątecznych kulinarnych szaleństwach czas odłożyć tofurnik i pierogi na bok i zjeść coś zdecydowanie lżejszego! Prosta i szybka do przygotowania zupa pozwoli wrócić do normalności i codziennego rytmu dnia. W roli głównej pomarańczowy, czyli bataty i marchewka.




Składniki:

1,5-2l wywaru warzywnego
ok. 380g batatów
2 duże marchewki
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka mleka kokosowego
prażone pestki słonecznika i/lub dyni



Przygotowanie:

Bataty oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz pokrojone bataty. Podsmażyć około 3-4 minut, ciągle mieszając. Warzywa zalać ok. 1,5l wywaru warzywnego, dodać marchewkę i gotować na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie wyjąć cebulę a pozostałe składniki dokładnie zblendować. Zupę doprawić solą oraz pieprzem, dodać mleko kokosowe. W razie potrzeby dodać więcej wywaru. Podawać z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego!


Etykiety: , , , ,