ZUPA POMIDOROWA Z BATATÓW I DYNI


Są takie blogi i przepisy, które nas inspirują. Dzisiaj mamy dla Was efekt takiej właśnie inspiracji wynikającej z jednego z przepisów Jadłonomii. Tak więc połączenie idealne dyni i batatów oraz pomidorów w jednej, niezwykłej zupie.




Składniki:

2 bataty
140g dyni
plasterek imbiru
½ papryczki chili
1 duży pomidor
czosnek (ząbek lub suszony)
400ml mleka kokosowego
½ szklanki wody
5 liści kafiru
2-3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju (np. kokosowego)


Przygotowanie:

Bataty oraz dynię obrać i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w mniejsze kawałki. Chili drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, chili, imbir oraz liście kafiru i podsmażyć około 1 minuty, ciągle mieszając. Następnie wrzucić pokrojonego pomidora i smażyć około 1 minucie. 

Dodać pokrojone bataty oraz dynię, dokładnie wymieszać i smażyć około 2-3 minut. Całość zalać mlekiem kokosowym i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem dopóki zmiękną ziemniaki oraz dynia. Następnie z zupy wyciągnąć liście kafiru, a pozostałą część zupy dokładnie zblendować. 

Doprawić solą, pieprzem. Dodać 2-3 łyżki soku z limonki oraz sos sojowy. Wymieszać, dodać wodę i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z ziarnami czarnego sezamu oraz natką pietruszki/ kolendrą. Smacznego!


Etykiety: , , ,