No tak święta za kilka dni a pierników brak. Nic się nie martwcie mamy dla Was przepis na wegańskie pierniki last minute gotowe do wcinania już po upieczeniu ! Ale niezbędna będzie dynia więc mamy nadzieję, że Wasze zamrażalniki pękają od niej w szwach, a jeżeli nie pamiętajcie, że w wielu sklepach dynię nadal można znaleźć świeżą lub ostatecznie mrożoną, która pomoże Wam również upiec korzenne ciasteczka, opublikowane tutaj . Wałki w dłoń i do dzieła!
Składniki (ok. 80 pierniczków):
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka syropu z agawy
50g cukru pudru
1 szklanka startej dyni
½ szklanki oleju
2 łyżeczki sody
40g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Dynię zblendować z olejem. Następnie przelać do dużej miski, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i dokładnie zmiksować. Syrop z agawy podgrzać i dolewać stopniowo do miski, ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sodę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo się wałkować.Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm a następnie wycinać pierniczki.
Piec ok. 12-13 min.
Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Etykiety: ciastka, deser, polski, przepisy, święta