TOFURNIK NA CYNAMONOWYM SPODZIE


Dzisiaj coś dla świątecznych łasuchów inspirowane jednym z przepisów Jadłonomi . Po tym tofurniku nawet najwięksi przeciwnicy tofu wymiękną. Z autopsji wiemy, że zjedzą go łyżką:)



Składniki: 

Spód:

¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobno starkowanej dyni
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

360 g tofu naturalnego
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki startej dyni
¼ szklanki oleju
16g cukru waniliowego
1 szklanka mleka roślinnego
¾ szklanki cukru
kilka kropli ekstraktu z wanilii
sok z 1.5 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dynię zblendować z olejem oraz ekstraktem z wanilii na gładką masę. Do miski przełożyć zblendowaną masę dyniową, dodać cukier waniliowy, cukier, cynamon i dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia) oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasta nie trzeba schładzać w lodówce. Tortownicę wysmarować np. odrobiną oleju kokosowego i dno wyłożyć przygotowanym cynamonowym spodem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15 min. 


W tym czasie przygotować masę serową. Dynię dokładnie zblendować z olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do dużej miski przełożyć masę dyniową. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. Następnie dodać szczyptę soli, pokruszone tofu oraz kaszę jaglaną. 

Całą masę zblendować na gładką masę. Dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz mleko i jeszcze raz zblendować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać masę serową (uwaga: masa powinna być rzadka!). Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 

Piec ok. 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na kolejne 15 minut w otwartym piekarniku. Studzić co najmniej 3-4 godziny przed podaniem. 


Sernik można polać lukrem lub sokiem malinowym wymieszanym z łyżeczką agar agar. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,