TOFU KOSTKI W SOSIE POMIDOROWYM (gf)


Nie dajcie się zwieść pseudonaukowym teoriom - weganki też mogą karmić dzieci naturalnie i w dodatku smacznie i zdrowo jadać. Dzisiaj mamy dla Was pomysł na pełnowartościowy i w bezglutenowy posiłek, który możecie zajadać bez szkody dla brzuszków Waszych maluszków. GO Vegan!



Składniki (2-3 osoby):

180g tofu naturalnego
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki oliwy z oliwek
garść bazylii
sól
pieprz
250 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
natka pietruszki
makaron ryżowy


Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę. Zalać oliwą, syropem z agawy oraz posypać posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tofu odstawić do lodówki na ok. 30 min. Rozgrzać głęboką patelnią i wrzucić przygotowane tofu. Podsmażyć ok. 4-5 minut, ciągle mieszając. Następnie zalać tofu passatą pomidorową, dodać cukier i doprawić solą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki. Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 3-4 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z tofu i sosem. Podawać z sałatką. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,