SOJA I TOFU W POMIDORACH (a’la “ryba po grecku”) I W OCCIE


Nie ma nic przyjemniejszego niż akceptacja najbliższych kiedy pomimo rodzinnych tradycji w domu pojawiają się wege. Nasza Mamuśka co roku na święta przygotowywała nam soję w tradycyjnej zalewie pomidorowej, na wigilijnym stole znane powszechnie jako “ryba po grecku” w niewegańskim wydaniu. Dzisiaj przedstawiamy Wam oryginalny przepis naszej Mamy stuningowany dodatkiem tofu oraz przepis na rybę w occie ale oczywiście bez ryby. Szykujcie miejsce w lodówce, bo tego nie może zabraknąć na żadnym stole!



Składniki - zalewa pomidorowa:

2 duże marchewki
2 cebule
1 korzeń pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
250 g passaty pomidorowej
ok. 1 szklanka wody
2 łyżki oliwy


Składniki - zalewa octowa:

2 szklanki wody wody
6-7 ziaren ziela angielskiego
1/4 szklanki octu
5 liści laurowych
1 łyżka cukru
3/4 łyżki soli
1 cebula

Dodatkowo:

200 g kotletów sojowych lub 360 g tofu naturalnego (100g kotletów/180g tofu na jedną zalewę)
sól
pieprz
4 łyżki mąki pszennej lub z ciecierzycy
olej


Przygotowanie - kotlety/tofu:

Kotlety sojowe zalać gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kotlety odcedzić i ostudzić. Kotlety doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju z obu stron. Następnie kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 


Tofu pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej lub w mące z ciecierzycy. Usmażyć z obu stron. 

Przygotować zalewy.

Zalewa pomidorowa:

Marchew i korzeń pietruszki obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Cebulę zeszklić i wrzucić starte warzywa. Smażyć, ciągle mieszając, do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie warzywa zalać passatą pomidorową, doprawić solą, pieprzem, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 10 min. Dolać odrobinę wody, wymieszać, dodać cukier oraz słodką paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Jeśli sos mocno zgęstnieje dodać więcej wody. Następnie zalać sosem przygotowane kotlety lub tofu. Przykryć i odstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe!



Zalewa octowa:

Do garnka wlać wodę i ocet i zagotować.Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do zalewy. Dodać przyprawy, cukier oraz pokrojoną cebulę i chwilę zagotować (5-8 min). Gotową zalewą zalać kotlety lub tofu. Schłodzić w lodówce. Gotowe!


Smacznego!

Etykiety: , , , , ,