Imprezę czas zacząć, a dla umilenia świętowania Nowego Roku mamy dla Was aromatyczne, cytrusowe ciasteczka, idealne do pochrupania na słodko:) Bawcie się bezpiecznie i pamiętajcie, żeby zadbać o swoje zwierzaki w trakcie sylwestrowego szaleństwa.
Składniki (28 ciastek):
1 szklanka startej dyni
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 i ⅓ szklanki mąki pszennej
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
4 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię wraz z olejem dokładnie zblendować. Przelać masę dyniową do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować. Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, szczyptę soli, aromat waniliowy, sok z pomarańczy i nadal miksować aż wszystkie składniki połączą się.
Przesiać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę) i dodać do ciasta.
Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec przez ok. 20 min. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego!
Etykiety: ciastka, deser, dynia, polski, przepisy, święta