MARYNOWANE PIECZONE TOFU Z OWOCAMI ORAZ MARMOLADĄ Z CZERWONEJ CEBULI


Z cyklu świątecznego to już ostatnia kulinarna wskazówka jak ugościć i zaskoczyć wegańskich gości. Dzisiaj proponujemy Wam pieczone, marynowane tofu z gruszkami i jabłkami oraz marmoladą z czerwonej cebuli w bardzo winnej oprawie, no bo w końcu mamy Święta;)




Składniki:

360 g tofu
3 gruszki
2 jabłka

Marynata:

5 łyżek sosu sojowego

 2 łyżki syropu z agawy

3 łyżki wina czerwonego półwytrawnego

1 ząbek czosnku

6 goździków

4 łyżki oliwy


Tofu kroimy w plastry grubości około 1 cm. 

Czosnek siekamy drobno i wrzucamy do miski. Wlewamy oliwę, syrop z agawy i sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i wrzucamy goździki. Wszystko mieszamy.

Tofu układamy w szerokim naczyniu i zalewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 7 godzin.



Marmolada z czerwonej cebuli:


½ kg czerwonej cebuli ( ok. 4 dużych cebul)
100 ml wina czerwonego półwytrawnego
sól
szczypta cynamonu
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki syropu z agawy

Cebulę kroimy w pióra o grubości około 3-4 mm. 

Na suchą patelnię wsypujemy cukier, kiedy zacznie się rozpuszczać wlewamy syrop z agawy i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż powstanie karmel. Na gotowy karmel wrzucamy cebulę i lekko ją solimy. Mieszamy i dodajemy szczyptę cynamonu. Cebula puści soki i dusimy ją kilka minut, aż ilość płynu zredukuje się do minimum (około 4-5 minut). Dolewamy wino i dusimy, aż cebula całkowicie wchłonie płyn. 

Tofu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki i jabłka kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce z tofu. Wszystko zalewamy marynatą.


Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Podawać ciepłe w towarzystwie marmolady z czerwonej cebuli.

Smacznego!


Etykiety: , , , ,