Z cyklu świątecznego to już ostatnia kulinarna wskazówka jak ugościć i zaskoczyć wegańskich gości. Dzisiaj proponujemy Wam pieczone, marynowane tofu z gruszkami i jabłkami oraz marmoladą z czerwonej cebuli w bardzo winnej oprawie, no bo w końcu mamy Święta;)
Składniki:
360 g tofu
3 gruszki
2 jabłka
Marynata:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
1 ząbek czosnku
6 goździków
4 łyżki oliwy
Tofu kroimy w plastry grubości około 1 cm.
Czosnek siekamy drobno i wrzucamy do miski. Wlewamy oliwę, syrop z agawy i sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i wrzucamy goździki. Wszystko mieszamy.
Tofu układamy w szerokim naczyniu i zalewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 7 godzin.
Marmolada z czerwonej cebuli:
½ kg czerwonej cebuli ( ok. 4 dużych cebul)
100 ml wina czerwonego półwytrawnego
sól
szczypta cynamonu
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki syropu z agawy
Cebulę kroimy w pióra o grubości około 3-4 mm.
Na suchą patelnię wsypujemy cukier, kiedy zacznie się rozpuszczać wlewamy syrop z agawy i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż powstanie karmel. Na gotowy karmel wrzucamy cebulę i lekko ją solimy. Mieszamy i dodajemy szczyptę cynamonu. Cebula puści soki i dusimy ją kilka minut, aż ilość płynu zredukuje się do minimum (około 4-5 minut). Dolewamy wino i dusimy, aż cebula całkowicie wchłonie płyn.
Tofu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki i jabłka kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce z tofu. Wszystko zalewamy marynatą.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podawać ciepłe w towarzystwie marmolady z czerwonej cebuli.
Smacznego!
Etykiety: danie główne, polski, przepisy, święta, tofu