Kolejny tydzień przed nami pełen pracy, dzieci i obowiązków. Zbieramy siły. Dzisiaj na obiad ukłon w stronę karmiących mam, które muszą bardzo uważać na to co zajadają. Mamy dla Was przepis bez glutenu na zupę marchewkową z delikatną nutą kokosa i pomarańczy. Pyszna do ostatniej łyżki!
Składniki (4 osoby):
4-5 marchewek
4 ziemniaki
1,5-2l wywaru warzywnego
1 łyżka mleka kokosowego
sok z ½ pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
4-6 łyżek prażonych pestek słonecznika i/lub dyni
Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć je ok. 3-4 minuty ciągle mieszając. Następnie warzywa zalać ok. 1-1,5l wywaru. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie zblendować całość. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodać więcej wywaru. Do zupy wlać sok z pomarańczy oraz dodać łyżkę mleka kokosowego. Doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki, prażonymi pestkami słonecznika/dyni.
Etykiety: bezglutenowe, karmiącamama, polski, przepisy, zupa