W ostatnich tygodniach w osiedlowych delikatesach M. znalazła zielone pomidory. Wielka inspiracja do gotowania, zwłaszcza po dniu spędzonym w pracy i weekendzie pełnym warsztatowych wrażeń. Dzisiaj mamy więc dla Was przepis na szybki obiad - połączenie zielonych, soczystych pomidorów, ciecierzycy oraz cebuli.
Składniki ( na 2 porcje):
2 duże zielone pomidory
1 cebula
1 puszka ciecierzycy
⅓ papryczki chili
sól
pieprz czarny
czosnek suszony
łyżka oliwy
łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
Chili posiekać drobno. Cebulę pokroić w drobna kostkę, pomidory w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i chili. Smażyć do momentu kiedy cebulka się zeszkli. Dodać zielone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek.
Smażyć mieszając przez około 5 minut. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać dodać ciecierzycę.
Podsmażyć 2 minuty, wsypać natkę i mieszając dusić jeszcze przez 3 minuty. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski