Pozostajemy w klimacie Azji. Mleko kokosowe i warzywa i jedno z naszych ulubionych połączeń, zwłaszcza ze słuszną porcją roślinnego białka i rozgrzewającym chili. Dzisiaj pomysł na obiad, który postawi Was na nogi w ciemne, listopadowe popołudnia.
Składniki (3-4 osoby):
200g cukinii
250g patisona
250g dyni
½ papryczki chili
1 cebula
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
puszka ciecierzycy
4 łyżeczki czarnego sezamu
4 łyżki mleka kokosowego
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki czosnku
2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Patisona oraz dynię obrać i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plastry. Chili drobno posiekać. Papryki pokroić w kwadraty. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić papryczkę chili oraz paprykę czerwoną oraz żółtą. Smażyć przez około 2-3 minuty. Wrzucić pokrojoną dynię oraz patisona i smażyć ok. 4 minuty, ciągle mieszając.
Po tym czasie wrzucić cukinię i smażyć przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawić solą i pieprzem a następnie wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Dodać ciecierzycę, przyprawy, mleko kokosowe oraz sezam, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Podawać z ryżem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, dynia, polski, przepisy