SZYBKA POTRAWKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY (gf)

Brakuje Wam czasu na gotowanie obiadu? Nie martwcie się, nam również. A kiedy czasu niewiele a marzymy o posiłku do pracy zawsze w pogotowiu mamy soczewicę. Dzisiaj więc rozwiązanie na niedoczas - potrawka z czerwonej soczewicy z nutą arabskich smaków w tle. Idealne danie do lunchboxa, które możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.





Składniki (3-4 osoby):

200g czerwonej soczewicy
½ cukinii
2 marchewki
½ cebuli
⅓ papryczki chili
1 czerwona papryka
czosnek świeży/ suszony
3 dojrzałe pomidory
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka przyprawy arabskiej (mieszanka: kmin rzymski, kolendra, goździki, cynamon, słodka papryka, papryka ostra, warzywa suszone, sól)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
natka pietruszki


Przygotowanie:

Cukinię pokroić w plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Chili oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Pomidory umyć i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach pomidory wyjąć z wody, obrać ze skórki i zblendować na sos. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić papryczkę chili oraz marchew. Smażyć ok. 3-4 minut, ciągle mieszając. Dodać czosnek oraz paprykę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucić pokrojoną cukinię oraz cebulę i podsmażyć wraz z pozostałymi warzywami ok. 3-4 minut, ciągle mieszając. Do warzyw wsypać soczewicę i dokładnie wymieszać z pozostałymi warzywami. Całość zalać zblendowanymi pomidorami, dodać przecier pomidorowy, cukier oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 25-30 minut (aż soczewica zmięknie). W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!




Etykiety: , , , ,