Intensywne smaki - dzisiaj powrót do wyrazistego gotowania z najdroższą przyprawą świata w tle!. Ale, ale - bez obaw wszystko z rozsądkiem, umiarkowaniem i ekonomiczną logiką w kuchni. Na tapecie risotto z pieczarkami, cukinią i zielonym groszkiem, a wszystko podlane solidną dawką cydru jabłkowego i doprawione odrobiną szafranu. Idealny posiłek na chłodne jesienne popołudnia.
Składniki (3-4 osoby):
200g ryżu arborio
750ml wywaru warzywnego
2 cebule
5 pieczarek
6 łyżek mrożonego groszku
180-190ml cydru jabłkowego
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz
szczypta szafranu
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Gdy cebula zeszkli się dodać cukinię oraz pieczarki i podsmażyć przez około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut aż ryż stanie się przeźroczysty. Następnie wlać cydr, mieszać od czasu do czasu aż alkohol odparuje. Stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu ciepły bulion. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać kolejną porcję przygotowanego bulionu. Następnie dodać szafran, doprawić solą i pieprzem, wrzucić groszek i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy