Dzisiaj wielki kulinarny powrót po szaleńczym oswajaniu się z nową rzeczywistością rodzinną, a raczej nowym małym człowieczkiem, który ma już pełne 7 dni. Tak więc zakasujemy rękawy i lepimy kotlety. Dzisiaj bezglutenowo i wysoko białkowo z nutą arabskich przypraw.
Składniki (ok. 12 kotletów):
½ szklanki suchej soczewicy zielonej
90g tofu naturalnego
½ szklanki pestek słonecznika
6 pomidorów suszonych w zalewie
natka pietruszki
por
czosnek świeży (1 ząbek)/ suszony
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżeczki przyprawy arabskiej (mieszanka: kmin rzymski, kolendra, goździki, cynamon, słodka papryka, papryka ostra, warzywa suszone, sól)
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Po ugotowaniu soczewicę ostudzić. Następnie przełożyć soczewicę do dużej miski, dodać tofu i dokładnie zblendować. Pestki słonecznika zmielić dokładnie w młynku (do czasu uzyskania proszku). Zmielone pestki dodać do masy na kotlety. Pomidory, natkę pietruszki oraz pora dokładnie posiekać i również dodać do masy na kotlety. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Z masy formować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia (po 15 min.) można przewrócić kotlety na drugą stronę. Podawać z pieczonymi ziemniakami/ ryżem/ kaszą i ulubioną sałatką. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, kotlety, polski, przepisy, soczewica