PŁATKI RYŻOWE Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI (gf)


Kochamy śniadania,a jednocześnie staramy się szukać ich urozmaicenia, bo w końcu monotonne posiłki w końcu się nudzą. Dzisiaj coś dla łasuchów i tych, którzy lubią zjeść porządną dawkę węglowodanów, żeby zebrać siły na resztę dnia - płatki ryżowe z karmelizowanymi owocami. Łyżka będzie niezbędna!




Składniki (2 porcje):

1,5 szklanki płatków ryżowych
1,5 szklanki mleka roślinnego
1 brzoskwinia
1 jabłko
sok z ½ pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki borówek 
1 banan
1 łyżka orzechów (pekan/włoskie)



Przygotowanie:

Brzoskwinię oraz jabłko obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki/ półplasterki. Banana pokroić w plasterki. Do rozgrzanego garnka wrzucić cukier oraz 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Gdy cukier zacznie robić się brązowy dodać pokrojone owoce, cynamon i wlać ok. ¼ szklanki wody. Owoce dusić na wolnym ogniu aż zmiękną (ok. 3-4 minut). Owoce ostudzić. Mleko zagotować i wrzucić płatki ryżowe. Gotować ok. 3-4 minut, ciągle mieszając. Przygotować 2 naczynia do podania płatków. Na dno wyłożyć po 1 łyżce borówek oraz kilka plastrów banana. Zalać wszystko przygotowanymi płatkami z mlekiem. Na wierzch ułożyć lekko skarmelizowane owoce, banana, posypać wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami. Smacznego!


Etykiety: , , , ,