Zbieramy witaminy na jesienną niemoc. Dzisiaj kończymy dzień sałatką pełną zdrowia i roślinnej mocy. W roli głównej buraki i ziemniaki oraz biała fasola.
Składniki ( porcja dla 4 osób):
3 duże ziemniaki
2 średniej wielkości buraki
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone
puszka białej fasoli
2 garści rukoli
2 łyżki siekanego koperku
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy (sarebska, stołowa)
łyżeczka syropu z agawy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i buraki gotujemy ( bez obierania) do miękkości na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w plastry. Ogórka kroimy w kostkę. Ugotowane ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, fasolę i rukolę. Mieszamy delikatnie.
Składniki sosu wlewamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, polski, przepisy, sałatka