Skoro jest weekend, a pracy co niemiara przydadzą się dodatkowe kalorie do spalenia. Bardzo lubimy wypieki i korzystanie z prostych, regionalnych składników. Dzisiaj właśnie prostota i smak - czyli ciasto jabłkowe z polskich, kwaśnych jabłek, które można znaleźć niemal na każdym stoisku z warzywami.
Składniki :
3 jabłka Szara Reneta
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
50 ml mleka sojowego
½ szklanki oleju
łyżeczka cynamonu
łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek gorącej wody
Przygotowanie
Siemię wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącą wodą. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy olej i mleko sojowe i miksujemy. Miksując stopniowo wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jabłka obieramy. Przekrajamy na pół. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jabłka układamy na cieście i lekko dociskamy.
Całość posypujemy cynamonem.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Smacznego.
Etykiety: deser, polski, przepisy