Proste składniki, warzywa i porcja roślinnego białka w tajskim stylu, czyli kolejny przepis dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie. Uwielbiamy takie miksy, ponieważ dzięki nim możemy jeść sprawdzone domowe jedzenie w każdym miejscu. Wstajemy z kanapy czas na lunchbox!
Składniki:
90 g tofu
łyżka pasty curry
łyżka oliwy
1 cebula
1 papryka czerwona
2 łyżki wiórków kokosowych ( bezsiarkowych)
duży ząbek czosnku
4 łyżki gęstego mleka kokosowego
Przygotowanie:
Pastę curry mieszamy z oliwą. Czosnek drobno siekamy. Cebulę kroimy w krążki, paprykę w słupki, a tofu w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę wymieszaną z pastą. Wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy ( 1 minutę) mieszając.
Dodajemy tofu i smażymy około minuty,
następnie wrzucamy paprykę. Mieszamy, solimy i smażymy 3 minuty na małym ogniu mieszając. Dodajemy wiórki kokosowe,
mieszamy, wlewamy mleko kokosowe i smażymy jeszcze 2 minuty.
Podawać z ryżem i warzywami.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy