SZYBKA TAJSKA POTRAWKA KOKOSOWA Z TOFU


Proste składniki, warzywa i porcja roślinnego białka w tajskim stylu, czyli kolejny przepis dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie. Uwielbiamy takie miksy, ponieważ dzięki nim możemy jeść sprawdzone domowe jedzenie w każdym miejscu. Wstajemy z kanapy czas na lunchbox!




Składniki:

90 g tofu
łyżka pasty curry
łyżka oliwy
1 cebula
1 papryka czerwona
2 łyżki wiórków kokosowych ( bezsiarkowych)
duży ząbek czosnku
4 łyżki gęstego mleka kokosowego



Przygotowanie:

Pastę curry mieszamy z oliwą. Czosnek drobno siekamy. Cebulę kroimy w krążki, paprykę w słupki, a tofu w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę wymieszaną z pastą. Wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy ( 1 minutę) mieszając. 


Dodajemy tofu i smażymy około minuty, 


następnie wrzucamy paprykę. Mieszamy, solimy i smażymy 3 minuty na małym ogniu mieszając. Dodajemy wiórki kokosowe, 


mieszamy, wlewamy mleko kokosowe i smażymy jeszcze 2 minuty.


Podawać z ryżem i warzywami.


Etykiety: , , ,