Kulinarny powrót do dzieciństwa w wegańskim wydaniu, czyli leniwe. W domu rodzinnym gościły często na sole i znikały w błyskawicznym tempie. Wersja roślinna nie pozostaje w tyle i podbija serca domowników, a nawet inspiruje, bowiem sos waniliowy do tego przepisu jest autorskim i smakowitym pomysłem 8 letniej córci K.
Składniki (ok. 40 klusek):
100g suchej kaszy jaglanej
180g naturalnego tofu
16g cukru waniliowego
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Kaszę ugotować i ostudzić. Kaszę przełożyć do dużej misi, dodać tofu i zmiksować dokładnie. Następnie dodać cukier waniliowy, aromat oraz mąki i dokładnie wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki pszennej. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Z ciasta uformować kilka wałeczków. Każdy wałeczek spłaszczyć i nożem pokroić na mniejsze romby.
W garnku zagotować wodę (lekko osoloną). Kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować chwilę do wypłynięcia.
Podawać z jogurtem sojowym/ cukrem/cynamonem lub sosem jak niżej.
Sos waniliowy (wg autorskiego przepisu L. - 8-letniej córki Kasi):
½ szklanki mleka sojowego waniliowego
½-1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać i polać nim kluski. Smacznego!
Etykiety: danie główne, deser, polski, przepisy, tofu