Brzoskwinie są jednym z tych owoców, który można kupić niemal w każdym sklepie przez okrągły rok. Dzisiaj więc pomysł na wykorzystanie tego owocu w połączeniu z prostym i delikatnym ciastem. Wszystko domowe, roślinne i pyszne.
Składniki:
2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
160 g cukru
300 g mąki pszennej
120 ml oleju
łyżka proszku do pieczenia
100 ml mleka sojowego
3 brzoskwinie
Przygotowanie:
Siemie lniane zalewamy gorącą wodą, mieszamy, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. ciągle miksując wlewamy mleko i stopniowo dolewamy olej. Następnie wsypujemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzoskwinie kroimy w ćwiartki i kładziemy na na cieście.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka - około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Etykiety: brzoskwinie, deser, polski, przepisy