CIASTO BRZOSKWINIOWE


Brzoskwinie są jednym z tych owoców, który można kupić niemal w każdym sklepie przez okrągły rok. Dzisiaj więc pomysł na wykorzystanie tego owocu w połączeniu z prostym i delikatnym ciastem. Wszystko domowe, roślinne i pyszne.




Składniki:

2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
160 g cukru
300 g mąki pszennej
120 ml oleju
łyżka proszku do pieczenia
100 ml mleka sojowego
3 brzoskwinie


Przygotowanie:

Siemie lniane zalewamy gorącą wodą, mieszamy, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. ciągle miksując wlewamy mleko i stopniowo dolewamy olej. Następnie wsypujemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia.



Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Brzoskwinie kroimy w ćwiartki i kładziemy na na cieście.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka - około 40 - 50 minut.


Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Etykiety: , , ,