Dzisiaj wielkie natchnienie, czyli bezglutenowe kotlety inspirowane przepisem Weganona na jaglane mielone z soczewicą i pesto. W planach było odtworzenie kotletów Weganona, ale jako, że nie znalazłyśmy wszystkich składników poszalałyśmy z tym co znalazłyśmy w domu. Efekt? Oceńcie sami, nam smakowały tak bardzo, ze byłyśmy gotowe bić się o ostatniego kotleta. No cóż, wygrała ciężarna...w końcu z takim argumentem się nie dyskutuje;)
Składniki (14-16 kotletów):
½ szklanki suchej zielonej soczewicy
50g suchej kaszy jaglanej
1 szklanka pestek słonecznika
1 cebula dymka
½ papryki czerwonej
sól
pieprz
Pesto:
1 garść bazylii
1 garść kolendry
3 łyżki soku z cytryny
czosnek świeży (1 ząbek)/ suszony
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka orzechów nerkowca
4 łyżki pestek słonecznika
sól
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Kaszę opłukać i gotować ok. 15 minut. Kaszę oraz soczewicę po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Gdy ostygną przełożyć je do dużej miski i dokładnie zblendować na gładką masę. Pestki słonecznika zmielić dokładnie w młynku (do czasu uzyskania proszku). Zmielone pestki dodać do masy na kotlety. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do masy na kotlety i wymieszać. Przygotować pesto: orzechy nerkowca oraz pestki słonecznika dokładnie zmielić w młynku. Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować. Pesto dodać do masy na kotlety i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak powstałą masę odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Z masy formować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut. Po pierwszych 20 minutach można kotlety obrócić na drugą stronę i piec kolejne 20 min. Podawać z sosem, np. meksykańskim oraz surówką. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, kotlety, polski, przepisy, soczewica