SZPINAKOWE BABECZKI Z MALINAMI


Pierwszy września dla wielu osób, w tym dla Nas oznacza powrót do konieczności organizowania życia pod szkolną rutynę. Co spakować dziecku na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą do pracy? Dzisiaj mamy dla Was zieloną, szpinakową propozycję, a jednocześnie słodką, która może przekonać dzieci, że szpinak nie jest taki straszny jakby się mogło wydawać.





Składniki (12 babeczek):

100g szpinaku baby
3 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek gorącej wody
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki oleju
500g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy
100-150g malin (świeżych lub mrożonych)
mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców (opcjonalnie - zalecane przy mrożonych owocach)



Przygotowanie:

Umyty szpinak zblendować z olejem oraz sokiem z pomarańczy na gładką masę.


Do dużej miski wlać gorącą wodę i miksując wsypywać siemię lniane oraz cukier. Dodać ekstrakt waniliowy oraz skórkę z pomarańczy i miskować do czasu uzyskania gładkiej masy. Do tak przygotowanej masy wlać zblendowany szpinak. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę) i wymieszać. 


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości.


Na wierz ułożyć owoce i delikatnie docisnąć. 


Piec ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce.


Etykiety: , , , , ,